Americanii votează azu pentru a-și alege viitorul președinte. Vicepreședinta Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump au nevoie fiecare de cel puțin 270 de voturi electorale pentru a câștiga. Electorii sunt acordați celor care câștigă fiecare stat în parte.
- LIVE Alegeri SUA 2024. Americanii își votează azi noul președinte: Donald Trump și Kamala Harris, într-o cursă dramatică, urmărită de întreaga planetă
- LIVE Alegeri SUA 2024. Donald Trump: „Kamala a stricat, eu o să repar!”. Entuziasm la una dintre ultimele apariții publice ale lui Trump înainte de vot – corespondență din SUA
- Alegeri SUA 2024. „Mulți au spus că nu vor accepta o înfrângere a lui Trump” – profesor din New York
Aproximativ 240 de milioane de persoane sunt eligibile să voteze la alegerile din 2024 din SUA, însă doar un număr relativ mic sunt susceptibile să decidă cine va deveni următorul președinte, scrie BBC.
La alegerile din 5 noiembrie 2024, șapte state – Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania și Wisconsin – vor decide în mod special noul președinte al SUA, scriu BBC și site-ul de analiză de sondaje Fivethirtyeight.
Donald Trump, care a votat marţi în alegerile americane la Palm Beach, în Florida, refuză să spună cum a votat cu privire la un proiect de lege privind avortul în acest stat, relatează The Associated Press, citată de News.ro.
Întrebat cum a votat cu privire la o menţinere a restricţionării avortului după şase săptămâni de sarcină, el a evitat să răspundă în mod direct.
El a spus că a făcut ”o treabă bună dând înapoi statelor” dreptul de a legifera cu privire la avort.
Întrebat din nou, fostul preşedinte republican s-a răstit la un jurnalist.
”Trebuie să încetezi să vorbeşti despre asta”, s-a răstit Trump.
Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania și Wisconsin sunt statele-cheie, potrivit analiștilor, iar voturile de aici vor fi esențiale pentru drumul spre victorie al celor doi candidați.
Orele de deschidere a centrelor de vot variază considerabil, deoarece cele 50 de state americane şi districtul Columbia se întind pe şase fusuri orare diferite, iar fiecare stat are propria lege electorală cu ore specifice de deschidere şi închidere.
Odată urnele închise, se trece la numărarea voturilor. Cu toate acestea, întrucât unele state sunt fiefuri tradiționale ale democraților sau republicanilor, este de așteptat ca unele televiziuni americane să anunțe rapid câștigătorul, fără a mai aștepta numărarea tuturor voturilor.
- Alegeri SUA 2024. Donald Trump, candidat pentru a treia oară. De la mogul imobiliar, miliardar curtat de tabloide, la președinte și cea mai divizivă figură din politica mondială
- Alegeri SUA 2024. Kamala Harris, fiica unor imigranți care are șanse să devină prima femeie președinte a SUA. A ajuns candidat într-un scenariu demn de Hollywood
Când se închid urnele în fiecare stat
Orele pentru închiderea urnelor în fiecare stat sunt pe fusul orar al României pentru noaptea de marți spre miercuri:
Ora 2:00 – 60 electori
- Georgia
- Indiana
- Kentucky
- South Carolina
- Vermont
- Virginia
*Indiana și Kentucky vor începe să publice rezultate parțiale de la ora 1:00, deși urnele se vor închide cu o oră mai târziu
Ora 2:30 – 37 electori
- Carolina de Nord
- Ohio
- Virginia de Vest
Ora 3:00 – 171 de electori
- Alabama
- Connecticut
- D.C.
- Delaware
- Florida
- Illinois
- Maine
- Maryland
- Massachusetts
- Mississippi
- Missouri
- New Hampshire
- New Jersey
- Oklahoma
- Pennsylvania
- Rhode Island
- Tennessee
*Florida și New Hampshire vor începe să publice rezultate parțiale de la ora 2:00, chiar dacă urnele se închid o oră mai târziu.
Ora 3:30 – 6 electori
- Arkansas
Ora 4:00 – 163 de electori
- Arizona
- Wisconsin
- Michigan
- Colorado
- Iowa
- Kansas
- Louisiana
- Minnesota
- Nebraska
- New Mexico
- New York
- North Dakota
- South Dakota
- Texas
- Wyoming
*Michigan, Kansas, North Dakota, South Dakota și Texas vor începe să publice rezultate parțiale de la ora 3:00, deși urnele se închid cu o oră mai târziu
Ora 5:00 – 16 electori
- Nevada
- Montana
- Utah
Ora 6:00 – 78 de electori
- California
- Idaho
- Oregon
- Washington
*Idaho și Oregon vor începe să publice rezultate parțiale de la ora 5:00, deși urnele se închid cu o oră mai târziu
Ora 7:00 – 4 electori
- Hawaii
Ora 8:00 – 3 electori
- Alaska
Când s-au aflat rezultatele finale în anii precedenți
De obicei câștigătorul este cunoscut din ziua alegerilor (marți noapte în Statele Unite, miercuri dimineață în România), dar au fost cazuri când numărarea s-a întins pe mai multe zile din cauza rezultatelor extrem de strânse din unele state.
A fost cazul în 2020, când Joe Biden a fost declarat câștigătorul alegerilor prezidențiale pe 7 noiembrie, deși alegerile s-au desfășurat pe 3 noiembrie. Donald Trump nu și-a recunoscut înfrângerea, iar lupta a continuat în instanțe.
Cu patru ani înainte, victoria lui Donald Trump în alegeri a fost clară în ziua alegerilor, iar Hillary Clinton și-a recunoscut înfrângerea imediat după ce televiziunile americane l-au declarat candidat pe republican.
Câștigătorul din 2000, declarat abia după o lună
Un caz aparte avem în 2000, când cursa electorală dintre republicanul George Bush și democratul Al Gore s-a întins până la Curtea Supremă a Statelor Unite.
În noaptea alegerilor, nu era clar cine a câștigat, voturile electorale din statul Florida fiind încă nedecise. Rezultatele au arătat că Bush a câștigat Florida cu o diferență atât de mică încât legea statului a impus renumărarea voturilor.
O serie de bătălii juridice care au durat o lună a condus la decizia extrem de controversată a Curții Supreme, Bush vs. Gore, cu un scor de 5-4, care a pus capăt renumărării voturilor. În cele din urmă, Bush a câștigat Florida cu 537 de voturi, o marjă de 0,009%.
Renumărarea voturilor din Florida și litigiile ulterioare au dus la controverse post-electorale majore, unele analize sugerând că renumărările limitate la nivel de comitate ar fi confirmat victoria lui Bush, în timp ce o renumărare la nivel de stat i-ar fi dat victoria lui Gore.
Votul a avut loc pe 7 noiembrie, iar Al Gore și-a recunoscut înfrângerea pe 13 Decembrie, la o zi după decizia finală dată de Curtea Supremă.