Hidroelectrica și Nuclearelectrica, cei mai importanți producători de energie electrică la nivel național, au obținut în primul semestru din acest an rezultate financiare mult sub cele aferente aceleiași perioade a anului trecut, în principal ca urmare a scăderii producției, dar și a prețurilor de vânzare a electricității.
Profitul net al Hidroelectrica a fost mai mic cu 32% în primele șase luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
„În primele șase luni ale anului 2024, rezultatele Hidroelectrica au fost influențate de scăderea producției de energie electrică, a cantității de energie electrică vândută, cât și de diminuarea prețurilor de vânzare a energiei electrice, conducând implicit la o scădere a veniturilor din vânzarea de energie.
Se observă o contribuție semnificativă a rezultatelor din trimestrul II 2024 la scăderile înregistrate în primele șase luni, determinată în special de intrarea în vigoare, la începutul trimestrului II (1 aprilie 2024), a modificărilor aduse MACEE, care au condus la perioade de fluctuații semnificative ale condițiilor de piață (prețuri și cantități tranzacționate).
Această perioadă de ajustare a pieței la noile condiții și reglementări s-a suprapus peste un interval secetos, condițiile hidrologice limitând capacitatea de producție a Societății”, se arată în raportul publicat pe bursă.
Ce mai arată raportul Hidroelectrica:
- Producție de energie electrică în scădere cu 22% față de perioada similară a anului trecut
- Venituri în scadere cu 26% fata de aceeași perioadă a anului 2023
- Marja operatională de 59%, in scadere cu 10% fata de perioada similara a anului trecut
Marja neta de 52%, in scadere cu 8% fata de aceeasi perioada a anului 2023
Profitul net in scadere cu 32%, de la 3.946 milioane RON la 2.690 milioane RON - Rezultatul pe actiune in scadere cu 32%, de la 8,80 RON/ actiune la 5,98 RON/ actiune.
- Prețul mediu angro de vânzare a energiei a fost de 441 lei/MWh pe tot primul semestru din 2024, cu 13% mai mic comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Reactoarele de la Cernavodă au produs cu 3,3% mai puțină energie în primul semestru din 2024
Situația este similară și la Nuclearelectrica (SNN), societatea de stat care operează centrala nucleară de la Cernavodă.
SNN a raportat în primul semestru al anului un profit net de 843 de milioane de lei, în scădere cu 34% față de cel din aceeași perioadă a anului trecut, arată raportul transmis Bursei de Valori București.
- Profitul Nuclearelectrica este mai redus pe fondul scăderii prețurilor la energie, al unei producții ușor diminuate, cu 3,3%, și al creșterii cheltuielilor companiei.
- Profitul operațional (EBITDA) a scăzut cu 27,8% fata de aceeași perioada a anului precedent, semnificativ influențat de scăderea cu 43,2% a preturilor energiei electrice vândute, pentru o cantitate de energie electrica vândută similară
- Veniturile din exploatare au scăzut cu 44% în principiu din cauza scăderii veniturilor din vânzarea energiei electrice cu 45,5%, determinata de scăderea cu același procent a prețului mediu ponderat al energiei electrice vândută în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, față de prețul mediu ponderat din aceeași perioada a anului 2023, în condițiile vânzării unei cantități totale de energie electrica similară.
Cantitatea de energie electrica vândută de Nuclearelectrica în prima jumătate a acestui an pe piață concurențială a scăzut cu 31,7%, reprezentând 40,37 % din total cantitate vândută, iar prețul mediu de vânzare pe aceasta piață a fost mai mic cu 62,2%.