Fostul prim-ministru israelian Naftali Bennet a cerut miercuri un atac decisiv pentru distrugerea instalaţiilor nucleare ale Iranului, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.

„Trebuie să acţionăm acum pentru a distruge programul nuclear iranian, centrul infrastructurilor acestuia şi pentru a paraliza acest regim terorist”, a scris Bennett pe rețeaua „X”, a doua zi după atacul cu rachete lansate de Iran asupra Israelului.

„Avem justificarea. Avem instrumentele necesare. Acum că Hezbollah şi Hamas sunt paralizate, Iranul este expus”, a susţinut el, referindu-se la loviturile israeliene din ultimele săptămâni care au decimat conducerea mişcării islamiste libaneze Hezbollah, susţinută de regimul de la Teheran, şi de războiul Israelului cu gruparea teroristă Hamas din Fâşia Gaza.

Bennett şi-a anunţat în 2022 retragerea din politică, dar presa israeliană vehiculează periodic posibilitatea unei reveniri.

Sondaje de opinie recente îl plasează pe locul al doilea în intenţiile de vot, după actualul şef al guvernului, Benjamin Netanyahu, în caz că ar candida în cadrul unor alegeri anticipate.

Cei mai puternici politicieni din Israel cer o ripostă dură la atacul cu rachete al Iranului

Cel mai proeminent lider al opoziţiei din Israel, Yair Lapid, a declarat la rândul său că Iranul trebuie să plătească „un preţ mare” pentru atacul de marţi seara.

„Teheranul ştie că vine Israelul. Răspunsul trebuie să fie sever şi să transmită un mesaj fără echivoc axei teroriste în Siria, în Irak, în Yemen, în Liban, în Gaza şi chiar în Iran”, a spus politicianul, care a fost de asemenea premier în 2022 ca parte a unui acord de împărțire a puterii cu Bennet.

În ţările menţionate de Lapid există grupări armate susţinute de Iran şi ostile Israelului, reaminteşte AFP.

Israelul şi Occidentul – în primul rând SUA – acuză Iranul că intenţionează să se înarmeze atomic; Teheranul dezminte astfel de acuzaţii şi afirmă că programul său nuclear are exclusiv obiective civile.

Israelienii nu au confirmat, dar nici nu au negat vreodată oficial că deţin arme nucleare. Institutul Internaţional de Cercetări pentru Pace (SIPRI) din Stockholm estimează că Israelul ar deţine circa 90 de focoase nucleare.

Atacul de marţi a fost al doilea lansat direct din Iran asupra Israelului, după cel din aprilie, care a avut loc ca reacţie la un atac aerian israelian împotriva consulatului iranian de la Damasc. 

citeste mai mult …