Vizita oficială a cancelarului Olaf Scholz în India are ca obiectiv apropierea celor două țări, din punct de vedere economic și militar. În timp ce premierul Modi a lăudat investițiile și vizele acordate de Germania muncitorilor indieni calificați, cancelarul a declarat că face presiuni pentru încheierea unui acord de liber schimb cu UE, potrivit site-ului german de știri Tagesschau.de.

Scholz a sosit, joi, împreună cu mai mulți miniștri de rang înalt din cabinetul său, la New Delhi, pentru Conferinţa Asia-Pacific a întreprinderilor germane. Vineri, el a avut discuții cu prim-ministrul Indiei, Narendra Modi.

„Avem nevoie de mai multă cooperare”, a subliniat Scholz la întâlnirea cu premierul indian, punctând că India și Germania trebuie „să evite dependenţele unilaterale, în special în domenii de importanţă strategică, materii prime critice şi anumite tehnologii”, scrie Bloomberg.

Accentul întâlnirii celor doi s-a pus însă pe un acord de liber schimb între UE și India, chestiune pusă în dezbatere încă din 2007. Cancelarul a declarat că trebuie să existe în acest sens „progres și rezultate rapide”, subliniind că acordul „s-ar putea întâmpla mai degrabă în luni, decât în ​​ani”, dacă există cooperare între cele două state.

Dar, potrivit Tagesschau.de, există o problemă, când vine vorba de găsirea unui compromis. În timp ce UE face eforturi pentru standarde de mediu și lanțuri de aprovizionare durabile, India nu dorește să deschidă fiecare sector economic pentru piața internațională.

Ministrul Comerțului din India, Piyush Goyal, a trasat din nou limite clare, înainte de începerea discuțiilor oficiale. Industria producției de lapte, de exemplu, nu va deschide India spre un acord de liber schimb. Goyal a subliniat că India nu negociază dintr-o poziție de inferioritate, ceea ce trebuie respectat.

Ecologie, IA și vize

Pe lângă Scholz, mai mulți miniștri ai guvernului federal au călătorit în India, pentru consultări. Printre ei s-a numărat și ministrul federal al economiei, Robert Habeck. Politicianul de la Partidul Verzilor face presiuni și pentru un acord comun pe linie climatică.

De asemenea, Scholz a avertizat asupra amenințării dependențelor unilaterale, în special în zonele de importanță strategică, cum sunt materiile prime critice și anumite tehnologii. Germania vrea să evite astfel de dependențe, în condiţiile în care deteriorarea relaţiilor sale cu China pune în pericol viitorul economic al ţării.

Prim-ministrul Modi a subliniat că India e puternică în inteligența artificială și că există oportunități majore pentru start-up-uri și o extindere puternică a infrastructurii. Șeful guvernului indian a menționat și investițiile în țara sa, în ceea ce privește tehnologia ecologică.

Modi a lăudat, de asemenea, cooperarea pe linie de muncitori calificați. „Germania a decis să mărească numărul de vize anuale, pentru muncitorii indieni calificați, de la 20.000 la 90.000”, a spus el.

Submarine germane pentru India

Pe lângă economie, „Germania și India ar trebui să devină parteneri militari mai apropiați, în viitor”, spune cancelarul german. O primă înțelegere este în prezent în curs de negociere – construcția a șase submarine de către industria germană, pentru marina indiană.

Sâmbătă, cancelarul va călători la Goa. Acolo se întâlnește cu studenții de la Institutul de Tehnologie și Știință Birla și vizitează o navă de aprovizionare a marinei germane. Prin prezența sa în Indo-Pacific, Bundeswehr contribuie la protejarea libertății rutelor maritime internaționale, lucru important pentru a asigura lanțurile de aprovizionare.

citeste mai mult …