„În concordanţă cu cele 11 obiective ale Strategiei UE pentru tineret 2019 – 2027, Strategia Naţională pentru Tineret 2024 – 2027 acoperă problematici diverse din domeniul educaţiei, sănătăţii, excluziunii sociale, ocupării şi antreprenoriatului, protecţiei mediului precum şi din alte domenii care pot influenţa calitatea vieţii tinerilor. Armonizarea celor două documente programatice, cel naţional şi cel european, face posibil ca o serie de oportunităţi de finanţare externă să poată fi accesate de către tinerii din România, contribuind astfel la dezvoltarea sectorului de tineret”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.*** Executivul va aproba şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea articolului VII1 din OUG nr. 119/2022 pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei.”În cazurile în care Republica Moldova nu poate să îşi asigure consumul naţional de energie electrică prin producţie proprie, producătorii de energie electrică au obligaţia să încheie contracte bilaterale, în limita cantităţilor disponibile, altele decât cele vândute conform mecanismului de achiziţie prevăzut în anexa nr. 11 din OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabileclienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobată cu completări prin Legea nr. 357/2022, cu modificările şi completările ulterioare, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnaţi de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la preţul de referinţă prevăzut în anexa nr. 6 la OUG nr. 27/2022, aprobată cu completări prin Legea nr. 357/2022, cu modificările şi completările ulterioare, la care se adaugă costul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, după caz. Energia electrică vândută în aceste condiţii acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova.”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
TU DECIZI. Dosar de candidat: Radu Mihaiu, primarul care și-a dat în judecată primăria și a câștigat*** Va fi aprobat şi un proiect de OUG pentru modificarea Legii nr.165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.”Prezentul proiect de ordonanţă de urgenţă are ca scop amendarea cadrului normativ în vigoare, prin adoptarea unor norme prin care se clarifică şi se detaliază modalitatea şi procedura de soluţionare a cererilor formulate potrivit prevederilor articolului 5 431 din Legea nr. 165/2013″, se spune în nota de fundamentare.*** Printr-o altă ordonanţă de urgenţă va fi modificat articolul 58 alineat (4) şi (5) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.Proiectul are ca scop majorarea cu 10% a nivelului indemnizaţiei lunare pentru adultul cu handicap grav, respectiv a prestaţiei sociale pentru copilul cu handicap grav, celelalte procente ale indemnizaţiilor pentru persoanele încadrate în gradul accentuat sau mediu fiind menţinute la aceeaşi valoare. Majorarea se propune să fie aplicată începând cu drepturile lunii iunie 2024.*** Guvernul va adopta şi un proiect de lege privind majorarea capitalului autorizat deţinut de România la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în conformitate cu Rezoluţia nr.265 privind creşterea capitalului social autorizat şi subscrierea la acesta, adoptată la data de 15 decembrie 2023 de Consiliul Guvernatorilor Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Topul celor mai bogate orașe din lume în 2024. Unde există cei mai mulți milionari pe metru pătrat*** Un alt proiect de lege vizează modificarea şi completarea OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru şi a OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă.*** În şedinţa de guvern va fi aprobat, prin hotărâre, bilanţul general al Trezoreriei Statului şi a contului de execuţie a bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2023.*** Printr-o altă hotărâre va fi aprobată înfiinţarea Institutului de Cercetare pentru Artele Spectacolului în subordinea Academiei Române.*** Un alt proiect de hotărâre prevede aprobarea Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi a discursului instigator la ură 2024-2027 şi pentru înfiinţarea şi funcţionarea Comitetului interministerial de monitorizare a implementării Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi a discursului instigator la ură 2024-2027.*** Guvernul va analiza în şedinţa de joi, spre aprobare, şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind măsuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară, precum şi reglementarea unor aspecte organizatorice.*** În analiza Guvernului se va afla şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea unui ajutor de stat individual de restructurare pentru Societatea Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM S.A. şi pentru alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.*** Executivul va aproba, prin memorandum, un program de măsuri în domeniul sanitar-veterinar privind organizarea în regim de siguranţă şi securitate alimentară a exporturilor de animale vii şi produse de origine animală către Republica Turcia.