Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență București a luat act, miercuri, de situația de urgență de la planșeul Unirii, sesizată de Primăria Sectorului 4, a declarat prefectul Bucureștiului, Mihai Mugur Toader, la finalul ședinței forului. „În următoarele zile într-o modalitate sau alta vom avea o autorizație de construire, vă garantez. Așa ceva nu poate să continue. În zece zile vom începe lucrările”, a amenințat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

Toată discuția a pornit după ce primarul general, Nicușor Dan, a declarat săptămâna trecută că Primăria Sectorului 4 a cerut pentru consolidarea și reabilitarea planșeului autorizație în regim de urgență și nu ar avea bază legală să o emită deoarece legea permite emiterea unei astfel de autorizații doar în caz de pericol public.

Autorizația de urgență nu trebuie să obțină avizele cerute la o autorizație emisă în regim normal, a explicat Nicușor Dan. Acesta a spus că planșeul a fost încadrat de expertiza făcută de Primăria Sectorului 4 în grad de risc 4, nu grad de risc 5, cel care ar însemna că e pericol public.

Săptămâna trecută, primarul Sectorului 4 a făcut o vizită la planșeu, în subteran pentru a arăta starea acestuia. În urma acestei vizite și a discuțiilor în contradictoriu cu Nicușor Dan, Prefectul Bucureștiului, Toader Mugur Mihai a pus proiectul pe ordinea de zi a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență București.

Ce înseamnă faptul că acest for a luat act „de situația de urgență” de la planșeu și pasaj?

Caracterul de urgență este cert, planșeul prezintă pericol public, a spus prefectul după ședința Comitetului.

„Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență București ia act de situația de urgență astfel cum a fost consemnată de autoritatea locală, Primăria Sectorului 4. Pentru prioritizarea inițierii lucrărilor de consolidare Comitetul dispune tuturor instituțiilor cu atribuții să procedeze la eliberarea cu celeritate a avizelor și autorizațiilor necesare. Comitetul dispune autorităților publice locale aplicarea prevederilor art. 7 din Legea 50 (articolul care reglementează situațiile în care se emite autorizația de construire în regim de urgență)”, a comunicat prefectul Mugur Mihai Toader decizia Comitetului.

„Salut responsabilitatea asumată de prefectul Capitalei care a înțeles pericolul și care își exercită atribuțiile de președinte al Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență. Am încredere că autoritățile competente vor respecta hotărârea de azi a comitetului și vor debloca procesul de emitere al ultimelor documentații necesare pentru a demara rapid lucrările de consolidare. Sunt sigur că nimeni nu-și poate asuma o tragedie generată de prăbușirea planșeului care ar genera numeroase victime, pagube financiare, blocarea totală a centrului Bucureștiului cu tot cu infrastructura critică. Îi asigur pe bucureșteni că avem pregătite toate etapele de punere în siguranță a Pieței Unirii iar finanțarea este deja asigurată de Guvernul României”, a declarat și primarul Daniel Băluță după ședință.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță a lăsat să se înțeleagă faptul că în această situație va obține autorizația de construire.

„În următoarele zile într-o modalitate sau alta vom avea o autorizație de construire. În zece zile vom începe lucrările. Voi folosi toate pârghiile pe care le am ca să rezolv problema, voi pune în siguranță planșeul și pasajul, lucru care se va întâmpla în regim de urgență.”, a declarat Băluță.

Prefectul recunoaște că decizia nu îl poate obliga pe Nicușor Dan să emită autorizația de urgență

Întrebat dacă primarul Nicușor Dan este obligat de această decizie să emită o autorizație de construire în regim de urgență, Prefectul a apelat la responsabilitate.

„Nu există un factor coercitiv, dar situația de acolo este deosebit de periculoasă. Nu ne permitem să nu abordăm această problematică în regim de urgență. Este o mare responsabilitate. Nu există niciun motiv ca aceste autorizații să nu fie eliberate în regim de urgență, de-a lungul timpului au fost emise autorizatii in regim de urgentă, deși nu era pericol”, a explicat Mugur Mihai Toader.

Băluță îl acuză pe Nicușor Dan că pentru Podul Grant a putut să dea autorizație de urgență, dar acum pentru Planșeul Unirii refuză

Primarul Daniel Băluță a declarat că nu înțelege de ce primarul Nicușor Dan nu emite această autorizație în condițiile în care a emis o astfel de autorizație la Podul Grant, care era încadrat în grad de risc IV, nu V.

„Autorizația de construire emisă de primarul general pe 3.04.2023 pentru reabilitarea și consolidarea Podului Grant a fost în regim de urgență. Caracterul de urgență este incadrat în clasa de risc IV. Domnul primar a considerat că începând cu gradul de risc IV vorbim de pericol public. Ce s-a întâmplat acum este o abordare cu un caracter discriminant într-o situație mai gravă decât Podul Grant”, a declarat Băluță.

Mai mult, acesta acuză că primarul general îi pune bețe în roate cerând avize care nu pot fi obținute pentru autorizația de construire.

„Primarul general nu dorește să emită o autorizație de construire, lipsec două avize de la ALPAB și Comisia Tehnică de Circulație. A cerut aviz de la ALPAB, ei au spus că nu pot da acest aviz; a cerut aviz de la Comisia de Circulație care a fost desființată, ce părere aveți? Niciun om rațional nu poate să înțeleagă acest lucru. De ce trebuie să dispunem prin Comitetul pentru Situații de Urgență să emită o autorizație de construire pentru o lucrare care pune în pericol viața oamenilor”, a mai spus Băluță.

Contactat de HotNews, Nicușor Dan spune că va elibera autorizația de construire după ce Primăria Sectorului 4 va depune toate avizele solicitate, „întocmai cum prevede legea”.

„Am dat termen până vineri 27 Septembrie funcționarilor din primărie să facă o verificare a avizelor depuse până la această oră. Există periodic discuții tehnice între reprezentanții Primăriei Municipiului București și cei ai Primăriei Sectorului 4, în care ambele părți au arătat deschidere pentru obținerea tuturor documentelor impuse de lege și absolut necesare pentru un astfel de proiect de amploare care va afecta sever traficul rutier din centrul orașului pentru cel puțin 2 ani. Din toate expertizele tehnice analizate rezultă clar nevoia de consolidare a planșeului, însă niciunul dintre documente nu justifică eliberarea în regim de urgență a autorizației”, a transmis primarul Capitalei, într-un răspuns pentru HotNews.ro.

Nicușor Dan spune că legea nu-i permite să emită ce vrea Primaria Sectorului 4

Primarul general, Nicușor Dan, a declarat săptămâna trecută că Primăria Sectorului 4 dorește emiterea autorizației în regim de urgență, dar legea nu îi permite să facă asta deoarece, în expertiza făcută de Primăria Sectorului 4, planșeul nu a fost încadrat ca pericol public.

„În normativul de rezistență pe poduri și pasaje există 5 categorii: categoria 1, cea mai bună, categoria 5, cea mai rea. Categoria 4 se numește nesatisfăcător, iar categoria 5 – mai mult decât nesatisfăcător. Există și un punctaj. Planșeul din Piața Unirii este categoria 4, așa cum spune expertiza de rezistență, cu un punctaj mai apropiat de categoria 3 decât de 5. Pasajul Lujerului, Pasajul Obor și podul de pe București- Ploiești, care sunt în categoria 5, sunt mai rele decât planșeul de la Unirii.

Primăria Sector 4 ne-a depus mai întâi o autorizație pentru un certificat de urbanism, pe care l-am dat pe 2 sau 3 septembrie și ne-a depus documentația pentru autorizație, numai că este o inadvertență în documentația pe care dumnealor au depus-o. Dumnealor cer să emitem o autorizație în regim de urgență și legea spune că autorizațiile în regim de urgență se emit doar dacă expertul spune că este pericol public, nu există asta în expertiză, și doar pentru chestiuni punctuale, nicidecum pentru o lucrare așa de mare de 600-800 m”, a explicat atunci Nicușor Dan.

Nicușor Dan îl așteaptă pe Băluță cu documentația pentru a primi o autorizație în regim normal

Edilul spune că a comunicat asta Primăriei Sector 4 și așteapă ca aceștia să depună documentația pentru obținerea autorizației în regim normal. Punctual, pentru punerea în siguranță pe anumite segmente se pot da și autorizații de urgență, a spus atunci primarul general.

„Așteptăm să vină să ne spună dacă expertul a identificat pe parcursul acestor 600 de m puncte unde e nevoie să dăm autorizații în regim de urgență pentru sprijiniri provizorii, dacă nu îi așteptăm cu documentația totală pentru a da o autorizație în regim normal”, a explicat Nicușor Dan.

Acesta spune că lucrarea este una complexă, iar avizele care trebuie luate pentru autorizația în regim normal sunt necesare.

„Dacă expertul vine cu o expertiză care spune că în punctele x și y este pericol public, putem da autorizație de urgență, dacă nu, așteptăm ca ei să vină cu toate avizele pentru a le da o autorizație normală. Asta este normalitatea. Pentru că acolo este un nod important, sunt și conducte, este și metroul care este vecin, este cursul de apă și trebuie ca specialiștii din toate aceste instituții să spună dacă proiectul care le este prezentat este viabil pentru infrastructurile lor sau nu. Acesta este rolul avizelor, practic”, a explicat Nicușor Dan.

Fără autorizație de construire, lucrările de consolidare a planșeului nu pot începe.

citeste mai mult …