Instalațiile de armament sunt vizate, iar companiile de securitate raportează mai multe tentative de sabotaj, spionaj și atacuri cibernetice, potrivit The Guardian.
Companiile de securitate din Suedia au raportat o creștere a tentativelor de sabotaj, inclusiv utilizarea dronelor deasupra instalațiilor companiilor din domeniul apărării pentru a le documenta și cartografia, cât spionaj „mai agresiv”, atacuri cibernetice și dezinformare.
În ultimele luni, în Europa au avut loc o serie de incidente despre care se crede că implică Rusia, inclusiv un complot dejucat de asasinare a directorului executiv al unui producător german de arme și un incendiu la o fabrică de metal deținută de un producător de apărare din Berlin.
Serviciul suedez de securitate (Säpo) a declarat că există o „înclinație crescută a Rusiei către risc”, inclusiv în ceea ce privește desfășurarea de operațiuni de influență și sabotaj.
„Am văzut pentru o perioadă indicii ale unei înclinații crescute a Rusiei către risc, iar acest lucru se aplică activităților care amenință securitatea. Acest lucru este larg, de la operațiuni de influență până la sabotaj, care vizează Occidentul și, prin urmare, Suedia”, a declarat Karl Melin, un purtător de cuvânt al Säpo, pentru radiodifuzorul SVT.
Ca urmare a sprijinului acordat de Suedia Ucrainei, Säpo consideră facilitățile militare și fabricile de armament drept cele mai vulnerabile.
„Am ridicat problema activităților ilegale de informații ale puterilor străine timp de mulți ani, dar acum vedem această diferență și, posibil, o tendință de creștere a asumării riscurilor de către Rusia. Este o schimbare pe care o luăm foarte în serios și asupra căreia acționăm pentru a face față acestei amenințări”, a declarat Melin.
Asociația suedeză a industriei de securitate și apărare (SOFF), care reprezintă 250 de companii, a declarat că observă „operațiuni de informații mai agresive pentru a colecta informații sensibile prin spionaj. Am observat exemple de încercări fizice și tehnice de a accesa informații și inovații”.
Companiile mai mici au fost afectate de atacuri cibernetice mai sofisticate, iar industria a fost vizată de campanii de dezinformare, a declarat Robert Limmergård, secretarul general al SOFF. Dezinformarea vizează răspândirea de zvonuri despre armele suedeze din Ucraina sau despre companiile individuale, în încercarea de a submina încrederea în țara nordică, care a aderat la NATO în urmă cu mai puțin de șase luni.
„Este o imagine mai activă a amenințării, în care Rusia, în special, a redus pragul acțiunilor sale”, a spus el. „Rusia a avut întotdeauna resursele necesare pentru a acționa, dar ceea ce vedem este că astăzi este dispusă să își asume un risc mai mare”.
Solicitând o modificare a legislației, acesta a afirmat că întreprinderile trebuie să fie capabile să lupte împotriva dronelor, iar transportul lucrătorilor trebuie să fie mai bine protejat.