Cel puțin cinci americani au fost răniți luni într-o lovitură cu rachete asupra unei baze militare din Irak, au declarat oficiali SUA pentru Reuters, în timp ce Orientul Mijlociu se pregătește pentru un posibil nou val de atacuri din partea Iranului și a aliaților săi, după uciderea săptămâna trecută a unor membri de rang înalt ai grupurilor militante Hamas și Hezbollah, transmite Reuters.

Atacul vine în contextul în care oficialii de la Washington cred că un atac împotriva Israelului, care ar putea veni din partea Iranului sau a aliaților săi, inclusiv Hezbollahul libanez, este iminent. Numeroase țări și-au îndemnat cetățenii să părăsească Libanul, în vreme ce avioanele principalilor operatori aerieni au început să evite Beirutul, pe fondul temerilor privind extinderea conflictului din Orientul Mijlociu.

Iranul a anunțat luni Israelul că-i va ataca teritoriul, notificarea fiind transmisă prin intermediul Ungariei. Iranul consideră că trebuie să pedepsească Israelul pentru a preveni instabilitatea în continuare, a transmis Teheranul după uciderea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran.

SUA au transmis iranienilor că o escaladare nu este în interesul său

Atacul vine în contextul în care Statele Unite au solicitat altor țări, prin canale diplomatice, să transmită iranienilor că o escaladare în Orientul Mijlociu nu este în interesul lor, a declarat luni un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, în ceea ce secretarul de stat Antony Blinken a numit un „moment critic” pentru regiune.

Blinken a spus că Washingtonul este „angajat într-o activitate diplomatică intensă, ce se desfășoară aproape 24 de ore din 24” pentru a ajuta la calmarea tensiunilor, pe fondul temerilor că Iranul pregătește un atac de represalii împotriva Israelului.

„Toate părțile trebuie să se abțină de la escaladare”, a declarat Blinken în timpul unei ceremonii de semnare cu omologul său australian la Washington.

„Toate părțile trebuie să ia măsuri pentru a reduce tensiunile. Escaladarea nu este în interesul nimănui. Ea nu va duce decât la mai multe conflicte, mai multă violență, mai multă insecuritate”, a adăugat el.

Atac asupra unei baze americane din Irak

Două rachete Katiușa au fost trase asupra bazei aeriene al Asad din vestul Irakului, au declarat pentru Reuters două surse de securitate irakiene. Una dintre surse a spus că rachetele au căzut în interiorul bazei.

Nu este clar la momentul publicării acestei știri dacă atacul a fost legat de amenințările Iranului de a se răzbuna pentru uciderea liderului Hamas.

Oficialii americani, care au vorbit cu Reuters sub rezerva anonimatului, au precizat că unul dintre americanii din bază a fost grav rănit. Numărul victimelor s-a bazat pe rapoartele inițiale care ar putea încă să se schimbe, au spus sursele.

„Personalul bazei efectuează o evaluare a pagubelor post-atac”, a adăugat unul dintre oficialii care au vorbit cu Reuters.

Asasinatele din Iran și Liban au ridicat tensiunile din Orientul MIjlociu

Ismail Haniyeh, liderul politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, a fost asasinat în capitala iraniană Teheran săptămâna trecută, un atac care a atras amenințări de răzbunare din partea Iranului asupra Israelului. Iranul a dat vina pe Israel pentru acest asasinat, însă Israelul nu și-a asumat responsabilitatea.

Acest asasinat, împreună cu uciderea unui comandant militar de rang înalt al grupării libaneze Hezbollah, Fuad Shukr, de către Israel într-un atac asupra Beirutului săptămâna trecută, au amplificat îngrijorările că conflictul din Gaza se transformă într-un război mai amplu în Orientul Mijlociu.

Iranul a declarat că SUA poartă responsabilitatea asasinării lui Haniyeh din cauza sprijinului său pentru Israel.

Într-o convorbire telefonică de luni, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, au spus că atacul a marcat „o escaladare periculoasă”, potrivit unui comunicat al Pentagonului.

Săptămâna trecută, SUA au efectuat un atac în Irak împotriva unor indivizi despre care oficialii americani au declarat că erau militanți care se pregăteau să lanseze drone și reprezentau o amenințare pentru forțele americane și ale coaliției.

Pentagonul a declarat că va desfășura avioane de luptă și nave de război suplimentare în Orientul Mijlociu, în timp ce Washingtonul încearcă să consolideze apărarea în urma amenințărilor Iranului și ale aliaților săi Hamas și Hezbollah.

Aliat atât al SUA, cât și al Iranului, Irakul găzduiește 2.500 de soldați americani și are miliții susținute de Iran care au legături cu forțele sale de securitate. De la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas în octombrie, Irakul a fost martorul unei escaladări a atacurilor reciproce.

Irakul dorește ca trupele coaliției militare conduse de SUA să înceapă să se retragă în septembrie și să încheie oficial activitatea coaliției până în septembrie 2025, au declarat surse irakiene, unele forțe americane urmând probabil să rămână într-o funcție de consiliere.

Bagdadul se chinuie să țină sub control grupările armate susținute de Iran, care au atacat forțele americane din Irak și în Siria vecină de zeci de ori de la 7 octombrie.

citeste mai mult …