Un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti a decis anularea rechizitoriului prin care procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe părinţii lui Vlad Pascu, tânărul care, aflat la volan sub influența drogurilor, a ucis doi studenți în localitatea 2 Mai.

În octombrie 2023, Vlad Pascu a fost trimis în judecată de DIICOT pentru consum şi trafic de droguri, mama sa, Miruna Pascu, pentru infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, iar Claudiu Pascu, tatăl tânărului, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

După aproape un an de dezbateri în cameră preliminară, un magistrat de la Tribunalul Bucureşti a anulat partea din rechizitoriu care se referă la părinţii lui Vlad Pascu, fiind excluse de la dosar probe care îi incriminau de Miruna şi Claudiu Pascu, scrie Agerpres.

Motivele invocate de magistratul care a anulat rechizitoriul pentru părinții lui Vlad Pascu

În decizia postată pe site-ul tribunalului, judecătorul invocă hotărâri ale instanţei supreme şi ale Curţii Constituţionale:

  • „În baza art.281 alin. (1) lit.b1) din Cpp, raportat la art.148 alin.(3) din Codul de procedură penală şi la HP 64/2023 al ICCJ – completul pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, admite excepţia nulităţii absolute a mijloacelor de probă cu privire la supravegherea video, audio sau prin fotografiere a inculpatei Pascu Miruna, constând în înregistrarea ambientală a discuţiei purtată de aceasta la data de 07.09.2023 cu colaboratoarea, efectuată cu dispozitivele tehnice purtate de colaboratoare.
  • În temeiul art.102 alin.(3) din Cpp cu referire la decizia nr. 22 din 18 ianuarie 2018 a Curţii Constituţionale, dispune excluderea următoarelor mijloace de probă: înregistrarea ambientală din data de 07.09.2023, efectuată cu dispozitivele tehnice purtate de colaboratoare, şi procesul verbal de redare a acesteia din data de 11.09.2023, procesul-verbal din data de 08.09.2023, inclusiv fotografiile anexate, eliminarea referirilor la acestea şi eliminarea redării conţinutului acestora din cuprinsul tuturor actelor procedurale (inclusiv din rechizitoriul întocmit în cauză) existente la dosarul de urmărire penală, precum şi înlăturarea lor fizică de la dosar.
  • Constată nulitatea absolută a rechizitoriului emis la data de 05.10.2023, în dosarul nr. 4479/D/P/2023, de DIICOT – Structura Centrală, a actelor de urmărire penală, a probelor şi a mijloacelor de probă (ordonanţa de extindere a urmăririi penale din data de 14.09.2023), ordonanţa din data de 14.09.2023, prin care s-a dispus efectuarea unei constatări tehnico-ştiinţifice balistice, procesul-verbal de investigaţii din data de 14.09.2023, ordonanţa din data de 14.09.2023, prin care s-a dispus extinderea urmăririi penale şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Pascu Mihail, procesul-verbal de aducere la cunoştinţă a calităţii de suspect din data de 14.09.2023, declaraţia dată în calitate de suspect de Pascu Claudiu Mihail, ordonanţa de punere în mişcare acţiunii penale din data de 14.09.2023 – nulitate absolută parţială, doar cu privire la Pascu Claudiu Mihail, procesul-verbal de aducere la cunoştinţă a calităţii de inculpat din data de 14.09.2023, declaraţiile date în calitate de inculpat de Pascu Claudiu Mihail la datele de 14.09.2023 şi 02.10.2023, raportul de constatare balistică nr.638/II-6/2023 din data de 25.09.2023, privind infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, prevăzută de art. 342 alin. (1) din Cpp, pentru care a fost trimis în judecată inculpatul Pascu Claudiu Mihail, determinată de necompetenţa materială şi după calitatea persoanei a DIICOT.
  • Dispune excluderea şi eliminarea de la dosar a tuturor probelor şi mijloacelor de probă privind infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, pentru care a fost trimis în judecată inculpatul Pascu Claudiu Mihail”.

Judecătorul a constatat că Vlad Pascu nu a formulat cereri şi excepţii în procedura de cameră preliminară.

DIICOT are la dispoziţie cinci zile pentru a comunica dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată, fără probele anulate de instanţă, ori solicită restituirea cauzei pentru refacerea anchetei.

Acuzațiile aduse de DIICOT părinților lui Vlad Pascu

Miruna Pascu a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT, în octombrie 2023, pentru infracțiuni contra înfăptuirii justitiei, fiind acuzată că a încercat să șantajeze martori din dosarul în care este cercetat fiul său.

„Din cercetări a rezultat faptul că, în mod conștient și deliberat, inculpata a exercitat presiuni de natură să constrângă moral o persoană, pentru a o determina să nu dea declarații de martor sau să facă declarații mincinoase, într-o cauză instrumentată de către DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța privind infracțiunile de deținere, fără drept, de droguri de risc, în vederea consumului propriu”, spunea DIICOT.

Mihai Pascu a fost trimis în judecată pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce la percheziţiile făcute la locuinţa sa a fost găsită muniţie deţinută ilegal. În 14 septembrie 2023, când a fost audiat de procurori, el a plecat de la sediul DIICOT nervos, s-a urcat pe un scuter și a plecat în viteză, intrând în grupul de jurnaliști care îl așteptau pentru a-i lua declarații. Ulterior, Poliția Capitalei a anunțat că Mihai Pascu este cercetat și pentru vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului.

Accidentul din 18 august 2023, când Vlad Pascu a omorât cu mașina doi tineri de 21 și 22 de ani, a scos la iveală detalii revoltătoare. Vlad Pascu fusese oprit de poliție de două ori – cu o zi înaintea tragediei, la un filtru, și chiar în aceeași noapte. A fost lăsat să plece de la sediul poliției fără a fi testat pentru consum de droguri deși i-au fost găsite droguri în mașină, iar autoturismul nu avea asigurare RCA valabilă. La mai puțin de o oră, Vlad Pascu a intrat cu mașina într-un grup de tineri care mergeau pe marginea drumului, la 2 Mai.

citeste mai mult …