Fostul președinte american Donald Trump i-a trimis în secret teste pentru COVID-19 președintelui rus Vladimir Putin, pe fondul unei penurii interne, la apogeul din 2020 al pandemiei, scrie marți The Washington Post, citând informații din cartea editorului său asociat Bob Woodward, care urmează să apară în curând.
Putin, un cunoscut germofob despre care se spune că a luat măsuri de precauție suplimentare, inclusiv autoizolarea prelungită în timpul pandemiei, ar fi acceptat testele lui Trump, dar l-a îndemnat să evite să facă publică informația despre trimiterea lor, notează The Moscow Times.
„Nu vreau să spui nimănui pentru că oamenii se vor supăra pe tine, nu pe mine”, i-ar fi spus Putin lui Trump la acea vreme.
Cartea lui Woodward, „Războiul” („War”) – o relatare despre modul în care administrația Biden a gestionat războaiele Rusia-Ucraina și Israel-Hamas – va apărea marțea viitoare, dar nu citează sursa acestei informații.
Kremlinul nu a comentat relatarea din carte, în timp ce purtătorul de cuvânt al campaniei pentru realegerea lui Donald Trump a declarat: „Niciuna dintre aceste povești inventate de Bob Woodward nu este adevărată”. Reprezentantul campaniei lui Trump a mai susținut că această carte ar trebui „folosită ca hârtie igienică”.
„War” citează, sub protecția anonimatului, un consilier al lui Trump, care spune că republicanul ar fi vorbit cu Putin de șapte ori după ce a părăsit președinția, în 2021.
Este posibil ca una dintre cele mai recente conversații dintre Trump și Putin să fi fost inițiată de către fostul președinte de la reședința acestuia, Mar-a-Lago, la începutul anului 2024, ceea ce sugerează că relația personală dintre cei doi a continuat mult timp după ce Trump a părăsit funcția.
Influența continuă a lui Trump asupra Partidului Republican a încetinit, de asemenea, votul din Congresul SUA privind trimiterea pachetelor de ajutor militar american către Ucraina, mai dezvăluie cartea. Republicanii de rang înalt au reușit totuși să îl convingă pe Trump că „îndulcirea” poziției sale ar ajuta partidul să câștige mai multe locuri în Congres și pe el să ajungă din nou președinte, în noiembrie.
Într-un alt capitol, Woodward relatează că o „sursă din interiorul Kremlinului” și alți spioni americani au ajutat serviciile secrete americane să obțină „informații remarcabile” despre planurile Rusiei de a invada Ucraina în 2022.