Președintele sârb Aleksandar Vucic a anunțat sâmbătă că și-a dat acordul pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu în această țară care, potrivit lui, „are nevoie de o armată puternică”, relatează AFP.

Președintele a precizat, în cadrul unei ceremonii la Academia Militară din Belgrad, că serviciul obligatoriu va dura 75 de zile.

„Sper că înțelegeți cu toții cât de mult avem nevoie de o armată puternică, cât de mult avem nevoie să cumpărăm și să producem mai multe arme”, a spus Aleksandar Vucic.

“Nu avem nicio dorință să atacăm pe nimeni. Și nu o vom face. Dar dorința noastră este să-i descurajăm pe toți cei care ne amenință în fiecare zi și fără milă”, a adăugat el.

Această propunere de restabilire a serviciului militar obligatoriu trebuie totuși aprobată de guvern, iar apoi votată de Parlament, unde partidul lui Vucic are o majoritate solidă.

Prim-ministrul sârb Milos Vucevic a declarat vineri că guvernul este „gata să trimită această propunere Parlamentului foarte repede și să o implementeze în 2025, după îndeplinirea condițiilor logistice și administrative”.

Serbia a renunțat la serviciul militar obligatoriu în 2011 și de atunci are o armată profesionistă.

Reuters sublinia zilele trecute că relaţiile ruso-sârbe, vechi de secole, sunt calde şi în prezent, când Serbia încearcă să adere la Uniunea Europeană, care condamnă invazia rusă din Ucraina.

Deși a condamnat invazia rusă din Ucraina, la Organizația Națiunilor Unite (ONU), Belgradul a refuzat să impună sancțiuni Kremlinului.

Din februarie 2022 până la jumătatea lui 2023, peste 30.000 de ruşi şi-au declarat reşedinţa temporară în Serbia, conform celor mai recente date comunicate de ministerul de interne de la Belgrad.

Reuters remarcă ironia faptului că mulţi sârbi îl susţin pe Vladimir Putin şi nu împărtăşesc opiniile celor fugiţi de sub conducerea acestuia.

Vucic a negat la începutul lunii că are o legătură apropiată cu omologul său rus, Vladimir Putin.

El a spus că nu l-a întâlnit sau nu a vorbit cu Putin în cei mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina.

“Da, în mod tradițional avem legături foarte bune și nu o ascundem. Și nu mi-e rușine de asta cu Rusia. A fost așa întotdeauna între sârbi și ruși și suntem singura țară din Europa care nu a impus sancțiuni împotriva Rusiei. Și, după cum puteți vedea, nu mi-e frică să spun asta deschis”, a spus el.

citeste mai mult …