Monumentele istorice cad victime efectelor încălzirii globale. Fenomenul a fost evidențiat de Institutul de Antropologie și Istorie din Mexic, după ce specialiștii din cadrul acestuia s-au văzut nevoiți să constate distrugerea uneia dintre piramidele considerate emblematice pentru istoria acestei țări.

Construcția, situată în zona arheologică Ihuatzio din statul Michoacán, zona central-vestică a Mexicului, avusese deja de suferit în urma temperaturilor extrem de ridicate din ultimii ani. Conform arheologilor mexicani, acestea au produs crăpături masive în pereții monumentului, crăpături care au permis infiltrarea apei în structura piramidei.

Prăbușirea fațadei sudice a piramidei s-a produs la începutul lunii august, după o serie de furtuni puternice și ploi torențiale care a afectat regiunea în ultimele săptămâni. Specialiștii care au sosit la fața locului au confirmat faptul că atât exteriorul, cât și interiorul piramidei, au suferit distrugeri în urma acestor fenomene naturale extreme.

Piramida este o creație ce datează din perioada Imperiului Purépecha (sec IX-XVI d.Hr.), una dintre puținele formațiuni statale precolumbiene care nu a putut fi cucerită de azteci, în ciuda a numeroase conflicte armate între cele două entități statale.

În ceea ce privește așezarea de la Ihuatzio, aceasta a servit drept capitală a imperiului care a rivalizat cu aztecii și, în perioada sa de glorie, acoperea o suprafață de circa 150 de hectare.

Nu mai puțin de 84 de clădiri masive au fost identificate în această zonă arheologică, dintre care șapte fuseseră deja deschise publicului. Printre ele, și piramida recent prăbușită, care servea, în opinia arheologilor, nu doar ca centru spiritual, ci și ca un simbol al puterii și autorității liderilor Purépecha.

Prăbușirea clădirii a generat un val de superstiții printre localnici. Mulți dintre aceștia sunt convinși că prăbușirea clădirii reprezintă un semn rău, dat fiind faptul că un fenomen similar a fost semnalat în aceași zonă înainte de apariția conchistadorilor spanioli.

Mai puțin superstițioși, arheologii de la Institutul Mexican de Antropologie și Istorie afirmă că astfel de fenomene nu reprezintă altceva decât un efect al încălzirii globale și al fenomenelor extreme care vin odată cu creșterea temperaturilor. Pe de altă parte, în opinia acestora, distrugerea piramidei de la Ihuatzio nu reprezintă decât un avertisment pentru ceea ce urmează.

citeste mai mult …