Ungaria este ferm împotriva „propunerii extrem de periculoase” de a trimite consilieri militari din UE în Ucraina, a declarat luni ministrul de externe Peter Szijjarto, într-o conferinţă de presă după o reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE la Luxemburg, transmite MTI, preluată de Agerpres.
Aceasta este „o linie roşie” pentru Ungaria, a afirmat Szijjarto, adăugând că presiunea de a extinde mandatul misiunii militare UE de instruire în Ucraina a fost puternică.
„Când Uniunea Europeană a început să instruiască soldaţi ucraineni, noi ne-am abţinut constructiv, semnalându-ne dezacordul”, a spus ministrul ungar, argumentând că planul era „periculos” având în vedere riscul de escaladare şi adâncire a conflictului între UE şi Rusia.
Szijjarto a menţionat că Ungaria nu i-a împiedicat, totuşi, pe alţii să facă acest lucru.
„Însă acum ei cer ca Uniunea Europeană să delege consilieri militari la Kiev ca parte a acestei operaţiuni. Ei bine, aceasta trece dincolo de liniile (noastre) roşii”, a declarat şeful diplomaţiei de la Budapesta.
Ungaria nu este singura care refuză să participe la această misiune. Președintele croat Zoran Milanovic a refuzat să aprobe participarea soldaților croați la misiunea NATO de sprijinire a Ucrainei, invocând preocupările legate de posibila extindere a conflictului în Croația și acordând prioritate siguranței țării sale.
Această decizie este în contradicție cu pachetul de sprijin convenit la summitul NATO din iulie, care a inclus înființarea NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU) pentru a coordona ajutorul militar și formarea pentru Ucraina de către parteneri.
Scopul NSATU este de a sprijini transformarea forțelor de apărare și securitate ale Ucrainei, asigurând o mai bună integrare cu NATO.