Mii de susținători ai opoziției au ieșit marți în stradă în Venezuela pentru a revendica victoria candidatului lor la alegerile prezidențiale, care a făcut apel la armată și la guvernul lui Nicolas Maduro după moartea a douăsprezece persoane și arestări masive, potrivit AFP.
De la alegerile de duminică, regimul „chavist”, aflat la putere de 25 de ani, este în conflict cu opoziția, care denunță „fraude masive” și cere o numărare transparentă a voturilor, în fața unei comunități internaționale din ce în ce mai alarmată.
Marți, Washingtonul a considerat represiunea „inacceptabilă”, iar Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Türk, s-a declarat „extrem de îngrijorat”.
Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că „forțele de ordine trebuie să garanteze respectarea deplină a drepturilor omului, în special dreptul de a manifesta și libertatea de întrunire”.
La strigătele „Libertate, libertate!”, susținătorii candidatului Edmundo Gonzalez Urrutia și ai liderului opoziției Maria Corina Machado s-au adunat în Caracas și în alte orașe din țară pentru a contesta realegerea anunțată a președintelui Nicolas Maduro pentru un al treilea mandat.
„Trebuie să rămânem pe străzi, nu putem lăsa ca voturile noastre să fie furate cu atâta nerușinare”, a declarat pentru AFP Carley Patino, un administrator în vârstă de 47 de ani.
Candidatul Edmundo Gonzalez Urrutia, un diplomat în vârstă de 74 de ani care a înlocuit-o pe Maria Corina Machado în calitate de candidat după ce guvernul a declarat-o neeligibilă, s-a adresat direct forțelor armate.
„Nu există niciun motiv pentru a reprima poporul Venezuelei, nu există niciun motiv pentru a persecuta atât de mulți”, le-a spus el susținătorilor din capitală.
În replică, Nicolas Maduro a acuzat opoziția că este „responsabilă pentru violența criminală”, „răniții, morții, distrugerile”, în cadrul unei reuniuni de criză a celor mai înalte organe de conducere.
Susținătorii regimului au pornit după-amiază într-un mare marș de susținere entru Maduro.
„Terorism”
Tensiunea continuă să crească. Începând de luni, cel puțin 11 civili au fost uciși, dintre care cinci în Caracas, potrivit a patru ONG-uri pentru drepturile omului.
Alfredo Romero, șeful ONG-ului Forum Penal, a declarat presei că este îngrijorat de „utilizarea armelor de foc”.
Ministerul Apărării a raportat că 23 de soldați au fost răniți.
Procurorul general Tarek William Saab a raportat o a 12-a victimă, un soldat împușcat mortal. Acesta a precizat că „749 de delincvenți” au fost arestați în legătură cu demonstrațiile, unii dintre ei pentru „terorism”.
În acest context, opoziția a denunțat o „escaladare a represiunii” și a anunțat marți dimineață că poliția l-a arestat la Caracas pe Freddy Superlano, membru marcant al partidului Voluntad Popular (VP).
Pilon al regimului președintelui socialist Hugo Chavez din 1999 până la moartea sa în 2013, ca și sub succesorul său Nicolas Maduro, aparatul de securitate deține în mâinile sale o mare parte din destinul acestei țări bogate în petrol, dar sărăcită după o criză fără precedent.
Ministrul apărării, generalul Vladimir Padrino, a „reafirmat” marți „loialitatea absolută” a forțelor armate față de președintele Maduro.