verificarea-masinii.-ce-defecte-nu-trebuie-sa-aiba-ca-sa-treaca-de-itp

Defecțiunile majore pot să aibă impact asupra mediului înconjurător, dar și asupra siguranței vehiculului, însă și să reprezinte un pericol pentru ceilalți participanți la trafic.

Deficiențele periculoase pot avea un impact major asupra siguranței rutiere, dar și asupra mediului. În același timp, reprezintă un pericol și pentru ceilalți participanți la trafic.

Ar trebui să știi și ce reprezintă deficiențele minore. Ei bine, la această categorie se încadrează parbrizul crăpat, oglinzile deteriorate, plăcute de înmatriculare deteriorate, lipsa capacului de la rezervorul lichidului de frână, sistem de dezaburire deteriorat sau o pedala de frână a cărei îmbrăcăminte este uzată.

Cum să iei ITP-ul. Defecțiuni pe care mașină nu trebuie să le aibă

Așadar, dacă vrei să știi cum să iei ITP-ul, trebuie să știi că automobilul tău are nevoie de lumini funcționale. Pe scurt, luminile nefuncționale sau neconforme pot duce la respingerea autovehiculului la ITP.

Înainte de a merge la Inspecția Tehnică Periodică trebuie să te asiguri că funcționează faza scurtă sau luminile de întâlnire, faza lungă, proiectoarele de ceață, lampa de ceață din spate, lumina pentru mers înapoi, lămpile de frânare, lămpile de la plăcută de înmatriculare din partea din spate, dar și semnalizările (față/spate) și becurile de poziție.

După ce te-ai asigurat că sistemul de iluminare funcționează, ar trebui să acorzi o atenție deosebită și sistemului de frânare.

După sistemul de frânare, asigura-te că anvelopele cu care automobilul tău este echipat nu sunt uzate sau neconforme, adică au dimensiunile menționate în talon.

Adâncimea profilului unei anvelope trebuie să nu fie mai mică de 1.6 mm, pentru că în acest caz cauciucurile nu mai au aceeași aderența și distanță de frânare crește semnificativ. Pe lângă asta, asigura-te că roțile au toate prezoanele!

O altă problema care duce la respingerea unui automobil la ITP o reprezintă o defecțiune la direcție sau la suspensie.

Trebuie să verifici mașină pentru a nu avea o uzură excesivă la pivotul fuzetei sau a rulmentului, dar și în cazul în care există jocuri excesive ale bieletelor sau ale capetelor de bară. Casetă de direcție trebuie fixată în mod corespunzător și nu trebuie să existe jocuri ale direcției.

Am menționat mai sus în acest articol despre parbrizul crăpat. Ei bine, un parbriz fisurat poate reprezenta o problemă pentru un automobil la ITP, iar dacă fisurile sunt mari și se află în zona de baleiaj a ștergătoarelor, atunci există riscul că mașină să fie respinsă.

În același timp, montarea foliilor neomologate pe parbriz este interzisă și poate duce la respingerea autovehiculului la ITP. Bineînțeles, lipsa oglinzilor retrovizoare sau fisurate pot reprezenta un alt motiv pentru care automobilul poate fi respins.

În cazul în care ai o instalație GPL pe mașină și această este neomologata sau are omologarea expirată, vehiculul poate fi respins la ITP.

Desigur, martorii aprinși în bord anunță o problema la automobil așa că trebuie să te asiguri că nu se aprinde niciunul. Mai nou, la automobilele produse după anul 2016, se face verificarea cu ajutorul unui aparat de diagnoză dacă există erori la sistemele mașinii.

În cazul în care o mașină are emisii mai mari decât ar trebui, inspectorii pot să respingă automobilul, deoarece pot există probleme cu sistemul de evacuare sau chiar la motor. Și dacă tot am adus vorba de sistemul de evacuare, trebuie să știi ce orice modificare asupra acestuia poate respinge mașină la ITP.

La final, mai aducem vorba și despre coroziunea excesivă. O mașină care are rugină pe aripi, praguri, capotă sau uși poate fi respinsă la Inspecția Tehnică Periodică.

SURSA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *