Activista din Kenya Auma Obama, sora vitregă a fostului președinte american Barack Obama, este printre protestatarii afectați de gazele lacrimogene folosite de forțele de ordine împotriva manifestanților din fața Parlamentului de la Nairobi, transmite Reuters.
Poliția a deschis focul împotriva demonstranților care încercau să ia cu asalt sediul Legislativului kenyan, ceea ce s-a soldat cu cel puțin cinci morți, zeci de răniți și cu părți ale clădirii incendiate, în timp ce parlamentarii adoptau legea prin care erau majorate taxele.
Auma Obama era intervievată de un reporter CNN care a întrebat-o de ce se află la protest.
„Sunt aici pentru că… Uitați-vă la ce se întâmplă: tineri kenyeni manifestează pentru drepturile lor, cu steaguri. Nici măcar nu mai văd”, a spus Auma Obama, după care și-a acoperit ochii și a început să tușească din cauza gazelor lacrimogene.
.@LarryMadowo is live on scene as protests over a controversial financial bill escalate in the Kenyan capital of Nairobi.
He’s been speaking to protesters on the ground, including Auma Obama – Barack Obama’s sister: pic.twitter.com/12TOW2iR7e
— CNN International PR (@cnnipr) June 25, 2024
În spatele ei se afla un bărbat care ținea o pancartă pe care scris „Colonialismul nu a luat sfârșit în Kenya”, în timp ce altul striga „Asta este țara noastră, este națiunea noastră”.
Auma Obama este fiica din prima căsătorie a lui Barack Obama sr., tatăl fostului președinte american
Proteste de amploare la Nairobi
O manifestație violentă împotriva creșterii taxelor și impozitelor a generat scene haotice în capitala kenyană Nairobi, marți.
În încercarea de a lua cu asalt clădirea parlamentului, protestatarii au copleșit poliția și au reușit să incendieze unele secțiuni ale legislativului.
Poliția a deschis focul după ce gazele lacrimogene și tunurile cu apă nu au reușit să disperseze mulțimea.
Un jurnalist Reuters a numărat cadavrele a cel puțin cinci protestatari în fața parlamentului. Un paramedic, Vivian Achista, a declarat însă că cel puțin 10 oameni au fost împușcați mortal.
În proiectul de lege pentru 2024/25, guvernul kenyan își propune să crească impozitele pentru a reduce deficitul bugetar și împrumuturile de stat.
Datoria publică a Kenyei se ridică la 68% din PIB, peste nivelul de 55% din PIB recomandat de Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.