În circa cinci miliarde de ani, Soarele va intra în una dintre ultimele etape ale existenței sale și se va transforma într-o gigantă roșie.

Dacă în acest proces Terra va fi distrusă complet, sau dacă va scăpa de expansiunea stelei noastre, a rămas un subiect de dispută vreme de decenii întregi. Un răspuns la această întrebare poate veni însă de la o planetă nou descoperită, se arată într-un studiu recent publicat în revista Nature Astronomy.

KMT-2020-BLG-0414Lb, așa cum a fost botezată planeta în cauză de către astronomii de la NMTNet (Korea Microlensing Telescope Network), cei care au și făcut descoperirea, a fost identificată în anul 2023.

Asta la doar trei ani după identificarea sistemului solar din care face parte și care este compus dintr-o pitică albă (stea de masă medie aflată în ultima fază a evoluției), planeta KMT-2020-BLG-0414Lb (una de dimensiuni similare cu ale Terrei) și o pitică maro (corp ceresc cu o masă prea mică pentru a menține arderea prin fuziune nucleară. Pe scurt, o stea care nu s-a mai aprins).

Acest sistem solar aflat la circa 4.000 de ani lumină față de Terra poate oferi o imagine a ceea ce se va întâmpla cu propriul nostru sistem solar

Interesant este faptul că acest sistem solar aflat la circa 4.000 de ani lumină față de Terra poate oferi o imagine a ceea ce se va întâmpla cu propriul nostru sistem solar peste circa 8 miliarde de ani, atunci când Soarele va deveni o pitică albă, conform echipei de astronomi din China și SUA, care semnează articolul.

KMT-2020-BLG-0414Lb se află la o distanță dublă față de steaua ei comparativ cu poziția Terrei față de Soare (două unități astronomice, în care o unitate astronomică – AU = cu distanța de la Terra la Soare). Iar cercetătorii sunt de părere că planeta a migrat pe actuala orbită sub forța generată de expansiunea stelei sale.

Acest scenariu se va repeta, susțin autorii studiului, și în cazul sistemul nostru solar. Dacă este cert că Mercur și Venus vor fi înghițite de Soare în expansiunea sa, există o șansă ca Terra să fie împinsă la o distanță cel puțin dublă față de actuala sa poziție, atunci când Soarele va genera o supernovă.

Conform acestui scenariu, este posibil ca KMT-2020-BLG-0414Lb să fi fost o planetă propice vieții. În prezent, ea se află dincolo de zona locuibilă a stelei sale, ceea ce face ca posibilitatea existenței unor forme de viață să fie extrem de mică.

Oceanele terestre nu vor mai exista peste circa un miliard de ani

Faptul că Terra ar putea supraviețui expansiunii Soarelui nu este decât o veste parțial bună. Datele pe care le deținem în prezent, subliniate de cercetătorii americani și chinezi, arată că oceanele Terrei vor fi dispărut cu mult înainte ca Soarele să intre în etapa de transformare într-o gigantă roșie.

Mai exact, apa de pe Terra va dispărea sub efectul unui uriaș efect de seră în circa un miliard de ani. Dispariția oricărei surse de apă, precum și a oxigenului, vor duce cu certitudine la dispariția vieții complexe.

Omenirea ar putea deveni o civilizație acvatică

În situația puțin probabilă în care omenirea ar fi încă pe Terra atunci când Soarele va intra în ultimele etape ale existenței sale, zona locuibilă din sistemul nostru solar se va muta spre extremitatea acestuia, afirmă semnatarii studiului.

În acest scenariu, sateliții naturali acoperiți de gheață care orbitează planete ca Saturn sau Jupiter (Europa, Ganymede, Callisto, Enceladus, Titan, Triton șamd.) vor fi acoperite de oceane adânci.

Unele care, cel puțin în teorie, ar putea permite existența vieții. Iar șansa omenirii de supraviețuire ar fi să migreze spre astfel de lumi acvatice.

citeste mai mult …