Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat miercuri seară că joi va fi prezent în capitala ungară Budapesta, unde se vor desfăşura un summit informal al UE şi o reuniune a Comunităţii Politice Europene, transmit AFP și Agerpres.

„Voi fi la Budapesta pentru a asista la reuniunea Comunităţii Politice Europene, la invitaţia premierului (ungar) Viktor Orban şi a preşedintelui Consiliului European, Charles Michel”, a transmis Zelenski.

Premierul Viktor Orban răsuflă uşurat după victoria bunului său prieten Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane şi se vede acum într-o poziţie de forţă în faţa liderilor europeni pe care-i va găzdui joi şi vineri la Budapesta, dintre care mulţi îl critică pentru politica sa suveranistă neagreată de Bruxelles, care i-a tăiat Ungariei majoritatea fondurilor europene.

Apropiat şi de preşedintele rus Vladimir Putin, Orban şi-a iritat încă şi mai mult unii omologi europeni printr-o „misiune de pace” care l-a condus în iulie la Moscova, unde s-a întâlnit cu liderul de la Kremlin, vizită de care Bruxellesul s-a delimitat, în timp ce Ungaria deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, în virtutea căreia Budapesta găzduieşte summitul european.

Dar situaţia este acum mult mai îngrijorătoare pentru preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski după victoria lui Trump. Acesta din urmă a criticat receptivitatea administraţiei actualului preşedinte democrat Joe Biden de a oferi Ucrainei ajutorul masiv militar şi financiar cerut de Zelenski, pe care l-a descris drept „cel mai bun agent de vânzări de pe planetă”, şi a promis în campania electorală că dacă ajunge din nou la Casa Albă va pune rapid capăt războiului ruso-ucrainean, fără a explica vreodată cum crede că ar putea face acest lucru.

Zelenski preia limbajul republicanilor

Totuşi, Zelenski l-a felicitat miercuri pe Trump pentru „victoria sa impresionantă”, într-un mesaj în care preşedintele ucrainean mai afirmă că apreciază angajamentul viitorului preşedinte american pentru abordarea „pace prin forţă” pentru a pune capăt războiului declanşat de agresiunea rusă contra Ucrainei.

Ideea de „pace prin forţă” este „un slogan din epoca (fostului preşedinte al SUA Ronald) Reagan care este mai caracteristic vechiului Partid Republican decât celui condus de Trump astăzi, dar este important pentru a exprima cu claritate speranţele Ucrainei faţă de acest rezultat electoral şi să le transmitem echipei prezidenţiale care va veni”, explică pentru agenţia EFE Volodímir Dubovik, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Mechnikov din Odesa, acesta considerând astfel că Zelenski preia limbajul republicanilor pentru a-l convinge pe Trump să susţină Ucraina în războiul cu Rusia.

Victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA va domina summitul european informal ce se desfăşoară joi şi vineri la Budapesta, a cărui agendă, stabilită înaintea scrutinului american, este dedicată în principal impulsionării competitivităţii economice a UE şi reuniunii cu statele Comunităţii Politice Europene, un forum ce reuneşte statele membre ale UE cu alte ţări de pe continentul european, precum Marea Britanie, Ucraina, Republica Moldova, Turcia, ţările din Balcani şi Caucaz.

citeste mai mult …